Vorige: Perimeter.   Omhoog: Meettoestellen.   Volgende: Ratatosk, een pulsbreedtemeter.
Inhoudsopgave   Index


PulsTeller.


Voorwoord.

Zoals velen vul ik een deel van mijn vrije tijd met zelfbouw-elektronica: schakeling ontwerpen; print ontwerpen; layout afdrukken; print belichten, ontwikkelen, etsen, boren, bestukken; testfase. Wie over enige ervaring en handigheid beschikt, heeft daar weinig moeite mee. Maar dan komt het: het geheel moet in een behuizing, liefst met een mooie frontplaat, en voorzien van de nodige draaiknoppen, toetsen, in- en uitgangen, display, enz...
Nu is een behuizing niet zelden duurder dan de inhoud. Voor een kunststof-bakje, weinig groter dan een brooddoos, ben je al snel meer dan 10 euro kwijt. Zelf een behuizing bouwen is dan ook een lonende bezigheid. Maar het moet wel professioneel ogen, wil je enige bewondering wekken.

De schakeling.

In dit voorbeeld gaat het om een pulsteller. Die kan als frequentiemeter ingezet worden, maar hij is net zo goed geschikt om gedurende een week (of voor eeuwig) pulsen te tellen.
Het schema1 toont, dat er erg weinig nodig is om dat te verwezenlijken:


PulsTellerSchema.png


Het hart van de schakeling wordt gevormd door een microcontroller: een ATmega32.
Links daarvan zien we de traditionele MAX232. Die zorgt er voor, dat de microcontroller kan communiceren met een PC, zodat metingen geautomatiseerd kunnen worden.
Onmiddelijk rechts van de μC trekt een 47HC4040 de aandacht. Dat is een 12-stage teller, die toelaat hogere frequenties ―tot zo'n 75MHz― te meten dan de μC aankan. Vermits die laatste alle uitgangen van de teller kan uitlezen, gaat er geen puls verloren.
Uiterst rechts zien we nog twee buffers uit een 74F125, waarmee de μC tussen twee ingangen kan kiezen: een TTL-compatiebele ingang of een ingang die voorzien is van een voorversterker.
Wat niet op het schema te zien valt, is een 3-draads LCD-interface en de bijbehorende LCD-module.

Verder zijn enkele weerstanden (R3, R4) niet in het schema terug te vinden. Het zijn, net als R2, vermomde draadbruggen. Op de layout zijn ze toegevoegd om het grondvlak zoveel mogelijk “doorgang te verlenen”.

De print.

De (enkelzijdige) print is ontworpen met een programma dat naar de veelzeggende naam pcb luistert. Ik toon even een screenshot: PCB.png


De komponentenopstelling komt aardig overeen met het schema.

Na afdrukken, belichten, ontwikkelen en etsen is dit het resultaat:

PT-print.jpg
Dit is ―in tegenstelling tot het vorige plaatje― van de onderzijde gezien.
De volgende stappen zijn: boren, bestukken en solderen. En dan ziet het er zo uit:

BestuktePrint.jpg


De behuizing.

Zo, dat was het eenvoudige deel. Nu de behuizing nog...

Na het nodige zaag- en freeswerk liggen enkele onderdelen klaar om samengevoegd te worden:

PTBeh1.jpg


De bodem bestaat uit MDF-plaat met een dikte van 12mm. Voor de zijkanten en de achterkant werd gekozen voor HDF; laminaat, om precies te zijn. Dat is steviger en het oppervlak is van een harde bekleding voorzien.
Om later een goede lijmverbinding tussen de HDF-platen te bekomen, is het nodig de harde oppervlaktelaag weg te frezen op de plaatsen waar de lijm aangebracht moet worden. Dat zie je op bovenstaande foto bij de zijpanelen, helemaal achteraan.

De frontplaat bestaat uit twee lagen: ALU-plaat en MDF. Maar daar hebben we het later over...


PTBeh2.jpg


Houtlijm is al wat nodig is, om er een stevig geheel van te maken. Werkwijze: alle te lijmen oppervlakten van een dun laagje houtlijm voorzien - een tiental minuten laten drogen - de onderdelen op- en tegen mekaar plaatsen en goed positioneren - stevig aandrukken en vervolgens de lijm laten harden.

De bodemplaat is met opzet iets te groot gemaakt; een frees zoals de tweede van rechts op de foto maakt met de uitstekende rand korte metten nadat de lijm uitgehard is.


PTBeh5.jpg


Een andere frees werkt ook de hoekige kanten weg. Ondertussen is ook het deksel er bij gekomen. Dit is MDF-plaat met een dikte van 6mm.

Nu is MDF niet al te sterk. Vooral de zijkanten zijn zacht en stootgevoelig. Als we dan ook nog eens sleuven gaan frezen nabij de zijkant, wordt die plaats wel erg kwetsbaar. Er bestaat echter een eenvoudige remedie om het geheel wat meer stevigheid te geven: meng (witte) houtlijm met een beetje water, zodat een goed-uitstrijkbaar papje ontstaat. “Schilder” hiermee de zijkanten en de zwakke delen. De verdunde lijm zal enigzins in de MDF-plaat dringen en, na verharding, voor een hard oppervlak zorgen.
De plaat zal door deze bewerking een tikkeltje uitzetten, zodat de frees er weer bij te pas moet komen.


Wat volgt is: plamuren waar nodig, schuren, grondlaag aanbrengen en toplaag aanbrengen. Het resultaat ziet er dan zo uit:


BehuizingGespoten.jpg


Het frontpaneel.

Hoe knap een schakeling ook ontworpen is, en hoe goed ze ook gebouwd is, de toevallige bewonderaar zal zijn eerste oordeel laten leiden door datgene wat het meest in het ook springt: het frontpaneel.
Ziet dat er wat rommelig of amateuristisch uit, dan zal ook de knapste schakeling weinig of geen indruk op hem maken. Ik denk hierbij aan een ALU-plaat, waar wat gaten in geboord zijn voor potmeters, schakelaars, connectors e.d. naast een rechthoekige opening voor een display of zo. Om dat display te bevestigen worden dan nog wat extra-gaten geboord, zodat de voorkant ontsiert wordt door de koppen van de schroefjes. Het geheel wordt vervolgens afgewerkt met labeltjes die ―op z'n best― afkomstig zijn van een Dymo-labelmaker.

Dat kan beter. Het kan véél beter, zonder diep in de geldbeugel te tasten.
Als we de frontplaat samenstellen uit een ALU-plaat met een dikte van 1mm en een MDF-plaat van 6mm dikte, kunnen we die laatste gebruiken om allerlei onderdelen te bevestigen. Die twee onderdelen worden ―na bewerking― op mekaar gelijmd, en vervolgens in de sleuf geschoven die we voordien in de behuizing uitgefreesd hadden.

Eerst nemen we de ALU-plaat onder handen. Aluminium is erg krasgevoelig, daarom wordt op de voorkant eerst een vel dun karton gekleeft met behulp van Power-Pritt. Dat geeft een goede hechting, en we kunnen alles nadien moeiteloos verwijderen door het een tijdje in water te laten weken.
Teken nu met een grafisch programma naar keuze de layout voor het frontpaneel. Een vector-georiënteerd tekenpakket, waar je de afmetingen meteen in mm kan aflezen, lijkt me wel het handigst. Voor het nodige zaag- en boorwerk kunnen tijdelijk extra-aanduidingen aangebracht worden.
Dat ziet er dan zo uit:


ALU-afgetekend.jpg


In de MDF-plaat voorzien we de nodige uitsparingen. Een voorbeeld toont de uitsparing voor het display:


Display-uitsparing.jpg


Nu kunnen we de bevestigingsschroefjes enkel door de MDF-plaat steken, zonder dat daar op de frontplaat iets van te merken valt. Even testen of alles netjes past:


DisplayInUitsparing.jpg


Wel, toen paste het netjes. Nu niet meer... De bedoeling was namelijk, een 2 x 16 karakter-display met backlight te gebruiken voor de uitlezing. Ik had er enkele besteld, en dacht ondertussen slim te zijn door voorlopig een 2 x 16 display zonder backlight te gebruiken, in de veronderstelling dat het eigenlijke scherm wel dezelfde afmetingen zou hebben.
Niet dus. Het scherm is niet alleen breder, maar ook minder hoog...

Afin, lesje geleerd.


De toetsen.

FrontplaatDoorsnede.png 3Drukknopjes.jpg


Voor de toetsen maken we gebruik van miniatuur-drukknopjes, geschikt voor printmontage. Voor elke toets wordt in het frontpaneel een gat geboord van 13mm doorsnee. Over de ganse frontplaat wordt eerst een vel polyester-folie gekleefd. Dat is sterk materiaal, maar veerkrachtig genoeg om de druk van een vinger door te geven aan de toetsen. Dat ziet er dan zó uit:


FrontMetPolyesterpapier.jpg


Daarover komt dan weer de afwerkingslaag in de vorm van bedrukt fotopapier, hetgeen dit resultaat oplevert:


FrontMetBedrukking.jpg


Teneinde beschadiging bij de verdere bewerking en later gebruik te voorkomen, krijgt het front enkele laagjes transparante lak uit een spuitbus over zich heen. Het is daarbij belangrijk, te beginnen met dunne laagjes, die vanop ruime afstand (50cm) opgespoten worden. Het oplosmiddel van de lak kan zowel toner uit een laserprinter als inkt doen uitvloeien!

Om één en ander tegen mekaar te lijmen, is gebruik gemaakt van Power-Pritt. Dat is lijm in stiftvorm, en dus eenvoudig aan te brengen op beide te lijmen vlakken. Vervolgens de vlakken op mekaar plaatsen en aandrukken...
Ook om de ALU-plaat op het MDF te kleven is eveneens gemaakt van dezelfde lijmstift, zij het enkel aan de ALU-zijde. De MDF-kant werd bedekt met een dun laagje houtlijm, die eerst een tiental minuten mocht drogen. Hoe raar het ook mag klinken: die twee lijmsoorten vormen een hechte verbintenis.

De toetsen worden zó geplaatst, dat ze net de polyester-folie raken. Nu volstaat een lichte druk op het frontpaneel, om een toetsje te activeren.
Ook hier komt de MDF-plaat goed van pas, om er de printjes op te bevestigen. Tijd om er de nodige bedrading aan te solderen:


BedradingFrontplaat.jpg


En toen liep het mis...


DrukknopBevestiging.png Ik had dit bedacht om de printjes met de druktoetsen te bevestigen: boor bij elke hoek 2 gaatjes naast mekaar door de print en de MDF-plaat - snij vooraan een beetje MDF weg - plooi een koperdraadje en stop beide uiteinden door de gaten - positioneer het printje, zodat de druktoets tegen het polyester-papier aanleunt - soldeer de draadjes vast op de print.
Dat is op zich een bruikbare manier, maar als je een ALU-plaat tegen de voorzijde lijmt moet je er wel voor zorgen dat die geen contact maakt met de draadjes!

Herstellen was wellicht te doen, maar verre van eenvoudig. De ALU-plaat valt niet meer te verwijderen zonder ze te beschadigen. En de niet-passende opening voor het display zat me ook al niet lekker.
Kortom, tijd voor:

Frontpaneel II.

Een jonge snaak, die luistert naar de naam Technojunk, had me al eens gevraagd of die ALU-plaat een noodzaak was. Nu heb je voor sommige onderdelen absoluut een dunne plaat nodig. Denk maar aan BNC-chassisdelen of een sub-D connector. Maar ook het LCD-scherm is beter afleesbaar als het helemaal vooraan zit.
Toch, als die ALU-plaat kan weggelaten worden, scheelt dat een boel werk en is het tevens goedkoper. Tijd voor een experiment...


PTFront2Achter.jpg


Men neme een stuk HDF-plaat. Men freest op de punten waar dit nodig is het materiaal achteraan weg, zodat er 2mm overblijft. Men “schildert” dit met verdunde houtlijm.
Het resultaat is ―zolang het niet om grote oppervlakten gaat― stevig genoeg voor z'n doel. De harde oppervlaktelaag is hierbij meer dan welkom.

Een dik uur later ziet het er zo uit:


PTFront2Bedraad.jpg


En als alles op z'n plaats zit, krijgen we dit:


Binnenzicht

PTBedrading.jpg


Het geheel.

PTVooraanzicht.jpg


Wel, die twee komen alvast overeen wat de frequentie betreft. Dat is hoopgevend.

Wat de onderste behuizing betreft: dat is geen zelfbouw, maar het toonbeeld van een commerciële behuizing die meer kost dan de inhoud...

Frezen.

Zelf beschik ik niet over een professionele freesbank, maar met een topfrees en wat inventiviteit kan ook veel bereikt worden.


Freesbank-opstelling.jpg


Freesjes.jpg Hierboven is te zien, hoe de topfrees ondersteboven in een stuk meubelpaneel bevestigd is. De foto toont een opstelling, die gebruikt werd om het “venster” voor de LCD-module in de frontplaat uit te frezen.

Belangrijk bij deze aanpak is: hou je vingers uit de buurt van de frees! Zorg tevens voor een goede afzuiging. Zorg er voor, dat die automatisch in werking treedt als je de freesmachine aanzet. Daar is weinig voor nodig, zoals de NetSlaaf laat zien. Draag geen loszittende kledij. Bescherm je ogen!

Hiernaast enkele freesjes, die bij het project gebruikt werden. Van links naar rechts: om af te ronden, om de uitstekende bodemplaat te trimmen, algemeen gebruik en om af te schuinen.



Voetnoot

...schema 1
Het schema is getekend met xfig



Vorige: Perimeter.   Omhoog: Meettoestellen.   Volgende: Ratatosk, een pulsbreedtemeter.
Inhoudsopgave   Index

Pros Robaer - 2014