Vorige: Allerlei.   Omhoog: Allerlei.   Volgende: NTC-gevoeligheid opdrijven.
Inhoudsopgave   Index


FrontPanelen.


Wie zich aan elektronica waagt, ziet zich genoodzaakt zijn schepping ergens onder te brengen. Vaak vormt dat geen probleem, omdat de schakeling gedoemd is een verborgen leven te lijden. Soms in een hoekje van een bestaande behuizing ― als gastarbeider, zeg maar. Of weggestopt onder het dashboard van een wagen. Of ...

Droevig is hun lot.
Maar niet minder droevig is het lot van een mooie schakeling, die de rest van haar leven moet doorbrengen in een verknoeide behuizing. Vaak is de aanschafprijs van de behuizing hoger dan die van de schakeling. Dat is op zich geen ramp, maar als er lukraak gaten geboord, geslepen of gevijld worden ten behoeve van toetsen, connectors en displays, is het eindresultaat allesbehalve in staat om enige indruk te maken op de toeschouwer als dat niet netjes wordt uitgevoerd.

VoedingFront.jpg Kijk hiernaar. Achter dit lelijk front verschuilt zich een prima schakeling.

Het kan beter. Het kan veel beter!
Soms met vallen en opstaan, zoals dit relaas aantoont. Maar ook zonder freesmachine en kolomboor kan veel bereikt worden. Laten we beginnen met ...

Karton.

Het bovenstaande frontpaneel kan ook uitgevoerd worden door schroeven met een verzonken kop te gebruiken. Het resultaat wordt er weliswaar niet mooier op.
Maar nu kunnen we die verzonken schroefkoppen tenminste bedekken1. Daarnaast kunnen we ―als de frontplaat dikker is dan 1 à 2mm― ook de opening voor het display groter maken, zodat dit verder naar voor komt en beter af te lezen is.
Dan bekomen we iets als dit:
FPVoorbeeld2.png
Op die manier kunnen we veel wegmoffelen. Kijk naar de LCD-module: de opening in het frontpaneel hoeft geen toonbeeld van materiaalbewerking te zijn. Zowel die opening als de rand van de LCD-module worden voor het oog verborgen door een stukje karton, dat heel wat eenvoudiger te bewerken is ― een scherp mes, een rechte lat en een beetje talent volstaan om een perfecte rechthoek uit te snijden.

Waarom karton?

Het kan ook met andere materialen dan karton. Ik denk dan aan dun aluminium, plexiglas, of al wat voorhanden is en zich gemakkelijk laat bewerken.
Karton heeft wel het voordeel dat het spotgoedkoop is. En stevig? Niet echt. Maar tenslotte heeft het geen dragende functie, het hoeft enkel wat schroefkoppen en gaten te bedekken. En het karton wordt op zijn beurt liefdevol verborgen door een mooie afdruk, als het kan in kleur, en liefst op fotopapier.

Hoe beginnen we er aan?

Om te beginnen moet de layout voor de frontplaat ontworpen worden. Dat kan met software die speciaal daarvoor ontworpen is. Het kan evenwel met elk vector-georienteerd tekenprogramma.
Zelf geef ik de voorkeur aan xfig , maar er bestaan wel meer programma's die voor het doel geschikt zijn. Het belangrijkste is, dat een rechthoek van 50mm x 100mm ook werkelijk met die afmetingen uit de printer rolt.

Hier xfig aan het werk bij het ontwerpen van de layout uit het voorbeeld:

xfig.png

Naast de afdruk die daadwerkelijk op de frontplaat moet komen te staan, is van elk onderdeel de omtrek opgenomen. Dat werkt handiger bij het positioneren.
In het voorbeeld hierboven is de omtrek van de LCD-modules voorgesteld als een lichtgroene rechthoek, terwijl het display-venster donkergroen gekleurd is. Daar tussenin zit de metalen rand van het display. De opening in de frontplaat moet groot genoeg zijn om ook die rand door te laten, maar we willen hem natuurlijk niet in het eindresultaat zien.
De rose rechthoek vertegenwoordigt de printplaat die later aan de binnenkant een plaatsje vindt. Wat de twee rose rechthoekjes zijn, boven en onder het vertikaal display, kan je hier zien.

Voor de finale afdruk ―waarbij ook de achtergrond ingekleurd wordt― worden alle overtollige lijnen uiteraard verwijderd. Anderzijds kunnen we voor het zagen/boren/frezen een afdruk maken waarop enkel de relevante lijnen en punten terug te vinden zijn. Die kleven we dan tijdelijk op het te bewerken paneel ― met Pritt2, bijvoorbeeld.
Dat levert dan zoiets op:

LayoutBevestigen.jpg

Boren, frezen, zagen.

In dit voorbeeld hoeven er maar 2 rechthoeken en 1 gat in het front van de behuizing (MDF 6mm) aangebracht te worden. Na korte tijd ziet het er dan zo uit:

FrontPlaatFrezen.jpg

De openingen mogen gerust een beetje groter zijn dan nodig. In het eindresultaat valt daar niets van te merken.
Zo kan ook iemand, die slechts over een figuurzaag of een wipzaag beschikt, zonder moeite een behoorlijk resultaat bereiken.

Op gelijkaardige wijze wordt een stuk karton onder handen genomen. Niet met een frees, uiteraard, maar met een Stanley-mesje.
Neem het karton wat groter dan nodig, zodat de afdruk aan de randen vastgekleefd kan worden. De openingen moeten nu heel precies zijn; net groot genoeg om het LCD komfortabel af te kunnen lezen.


Kleven.

Daarna kan het frontvel op het karton gekleefd worden.
Door hulplijnen aan te brengen binnen de openingen is het ―mete behulp van een lichtbak― vrij eenvoudig dit goed te positioneren. Die hulplijnen verdwijnen later toch uit het zicht.

KartonPositioneren.jpg

Ik geef er de voorkeur aan, het frontvel eerst van enkele lagen transparante lak te voorzien. Zo is het beter bestand tegen vuil en beschadiging.

Het vocht in de lijm zal proberen het karton wat krom te trekken. Het is dus belangrijk, karton en frontvel stevig tussen 2 vlakke platen te klemmen, en zo te laten drogen.

Eens dit gebeurd is, kan het frontvel aan de randen en binnen de openingen ingesneden worden. Het frontvel wordt dan naar binnen geplooid en zo vastgekleefd. Waarna weer een droogtijd tussen twee platen volgt.

De laatste stap bestaat er in, karton plus frontvel op de uitgefreesde frontplaat te kleven. Teneinde de LCD's te beschermen, plaats ik er een stukje doorzichtig plexiglas oid. voor - CD-doosjes lenen zich daat prima voor.
Het eindresultaat ziet er dan zo uit:

UPS-monitorFront800.jpg

Een detail-opname:

UPS-monitorFrontDetail.jpg


De rode drukknop.

Nog een woordje over de drukknop die in het midden te zien is. Deze is uitgevoerd als volgt:


FrontplaatDoorsnede.png Met dit verschil dat de polyester-folie hier plaats heeft geruimd voor het karton. Dat maakt de toets minder gevoelig, zodat er iets harder gedrukt moet worden.
Een betere oplossing zou er in bestaan, ook in het karton ronde openingen aan te brengen, daarover polyester-folie te kleven, en dit te bekleden met de toplaag - het bedrukte fotopapier.


Krenterige Aziaten.

LCD-modules zijn heden-ten-dage spotgoedkoop. De producent wil uiteraard zijn winst veilig stellen door te beknibbelen op alles en nog wat. Dat levert dan een product op met bevestigingsgaten van 2.5mm, die zo dicht bij de metalen LCD-omhulling liggen, dat je d'r niets mee kan aanvangen.
Edoch, met een paar restjes printplaat valt daar een mouw aan te passen:

AanpassingsStukjes.jpg

Het geheel wordt hierdoor wel iets groter, maar nu kunnen we tenminste M3-boutjes gebruiken voor de bevestiging.

Oh, ja, dat gekke printje bovenop is een 3-draads LCD-interface. Dat scheelt weeral 3 I/O-pinnen voor de microcontroller.



Voetnoot

...bedekken 1
“wegmoffelen” zoals een rechtgeaarde Sinjoor zou zeggen
...Pritt 2
wacht niet tot de lijm droog is, maar ga na het kleven onmiddelijk aan de slag. Wie snel werkt heeft het voordeel dat de layout en de lijm nog gemakkelijk te verwijderen is. Het hoeft uiteraard geen Pritt te zijn, zolang het maar oppervlakkig kleeft. Sluip naar de badkamer, en leen daar even de haarlak van vrouwlief/moeder/zuster.



Vorige: Allerlei.   Omhoog: Allerlei.   Volgende: NTC-gevoeligheid opdrijven.
Inhoudsopgave   Index

Pros Robaer - 2014